Zalora 5th Birthday 24 Mar 2017

8 Tip Cara Untuk Sejuk Atasi Panas Cuaca Malaysia Hari Ini


Cuaca Malaysia Hari Ini Mengalami Panas Paling Terik 20 Mac 2016


Suhu cuaca panas Malaysia hari ini dari Jabatan Metereologi Malaysia meramalkan fenomena Ekuinoks yang akan membawa cuaca panas terik bakal melanda Malaysia 20 Mac 2016.

Ini menjadi salah satu berita kurang baik buat rakyat Malaysia yang sedang 'berperang' dengan cuaca panas dan kering semenjak beberapa minggu kebelakangan ini.

Tips Untuk Atasi Cuaca Panas Malaysia Hari Ini

Macam Mana Nak Atasi Cuaca Panas Malaysia Hari Ini?

Sini aku ada beberapa tip untuk dikongsi kepada korang supaya dapat membantu meredakan bahang dan kepanasan. Selain itu korang juga kekal sihat dan aktif dalam cuaca panas.

1. Perkara penting dan paling asas dalam menghadapi cuaca panas adalah memastikan minum air putih sebanyak mungkin untuk mengelakkan dehidrasi supaya air yang mencukupi di dalam badan.

Ingat korang jangan minuman air yang berkafein dan manis kerana ia mempercepatkan dehidrasi.

2. Pastikan korang pilih pakaian daripada fabrik yang sejuk dan ia akan membantu meresap haba dan peluh. Ingat jangan memakai pakaian berlapis.

3. Untuk perempuan pula, pastikan korang kurangkan memakai solekan kerana bahan dalam produk kosmetik boleh menyekat aliran peluh, sekali gus ia akan buatkan korang rasa panas di bahagian muka.

4. Perkara paling terbaik, korang kena hadkan aktiviti luar serta aktiviti yang memerlukan penggunaan tenaga yang banyak.

5. Kena gunakan krim SPF yang bersesuaian dengan kulit jika mahu buat aktiviti luar.

6. Tip untuk sejukkan badan sebaiknya mandi dengan air yang suam dan tidak terlalu sejuk. Sebab bila kita mandi dengan air sejuk, kita akan membuatkan badan kita meningkatkan haba dalam badan untuk menggantikan haba yang baru hilang.

7. Boleh juga cuba meletakkan atau melalukan air sejuk pada pergelangan tangan selama beberapa saat. Ini kerana satu saluran darah utama berada di sini, dan boleh memberikan rasa sejuk dengan pantas.

8. Makan dengan kerap, tetapi kena ikut kuantiti yang sedikit. Jangan makan dalam kuantiti yang banyak, jika makan jenis karbohidrat tinggi ia akan menaikkan kadar metabolisme dan ini akan membuatkan badan terasa panas.

Cara Terbaik Untuk Atasi Cuaca Panas Malaysia Hari Ini


Cara terbaik untuk atasi cuaca panas di malaysia adalah dengan menggunakan Dyson Tower Fan AM07 yang terbaik dengan blow angin yang kencang lajunya sampai sejuk menyeluruh satu rumah.

Walaupun sedang-sedang tinggi rupa Dyson Tower Fan AM07 ini jangan korang pandang rendah terhadapnya.

Kuasa anginnya memang kuat ini adalah cara terbaik untuk sejukan rumah yang terasa bahang panas disebabkan cuaca El Nino fenomena Ekuinoks.

Jom Tengok Apa Kelebihan Dyson Tower Fan AM07


Product details of Dyson Tower Fan AM07 Black/Nickel

To make fans work quietly, manufacturers use slow-running motors to spin the blades. This reduces noise but also reduces power, producing weak airflow. To make powerful fans, they use fast motors to spin the blades. But fast motors create more noise. Powerful and quiet is very difficult to achieve in a conventional fan. The new Dyson Cool™ fans have been engineered to be quieter, use less energy – yet generate powerful airflow.

Air Multiplier™ technology
  • Air is accelerated through an annular aperture, drawing in surrounding air to project smooth, powerful, high-velocity airflow. No blades. No choppy air.

60% Quieter
  • Streamlined air channels for reduced airflow turbulence make AM07 60% quieter than AM02.

10% less power consumed
  • Engineered to create powerful airflow using less energy than AM02.

Sleep Timer
  • Fan can be programmed to turn off after preset intervals ranging from 15 minutes to 9 hours.

Oscillation control
  • One touch for smoother oscillation.

Remote control
  • With 10 precise airflow settings. Curved and magnetized to store neatly on the machine.

Easy to clean
  • No awkward grilles or blades.

No fast-spinning blades.


Macam mana? Berminat nak beli Dyson Tower Fan AM07?

Korang boleh dapatkan di Lazada Malaysia dengan harga berpatutan.

Boleh buat tempahan di sini.

0 comment... add one now