Zalora 5th Birthday 24 Mar 2017

Serangan Gempa Bumi Kuat Di Indonesia 3.3.2016
Amaran tsunami ditarik balik dua jam selepas gempa bumi besar yang dilaporkan dalam Lautan Pasifik, 500 batu di barat daya Padang, Indonesia.

Skrin peta interaktif yang disediakan di laman web Kajian Geologi Amerika Syarikat, yang menunjukkan lokasi gempa bumi 7.9 magnitud.


Satu gempa bumi kuat dengan magnitud 7.8 telah melanda di luar pantai barat Pulau Sumatera, Indonesia, Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata .

Pihak berkuasa Indonesia dan Australia membatalkan amaran tsunami dalam masa dua jam selepas gegaran, walaupun ia masih tidak jelas jika gempa bumi itu telah memusnahkan mana-mana bangunan atau membunuh orang di Sumatera.

Pusat gempa ialah 502 batu (808km) barat daya Padang, kata USGS. Ia adalah dalam 15 batu.
Andi Eka Sakya, ketua meteorologi dan geofizik agensi Indonesia, berkata hanya terdapat potensi yang kecil untuk tsunami.
"Saya rasa potensi untuk tsunami adalah sangat kecil," kerana gempa bumi itu tidak berlaku di sepanjang kesalahan utama yang dikenali sebagai zon benam, katanya kepada TVOne.
Gempa bumi itu dirasai kuat di Padang di Sumatera Barat selama beberapa saat, seorang wartawan Agence France-Presse di bandar tersebut. Orang-orang berlari keluar dari rumah mereka untuk sampai ke kawasan yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, USGS berkata terdapat "kemungkinan rendah kemalangan jiwa dan kerosakan". "Tidak mungkin ada struktur yang terjejas di rantau ini," organisasi berkata di laman webnya.

USGS asalnya meletakkan magnitud pada 8.2, dan kemudian 8.1, sebelum menurunkannya kepada 7.9 dan kemudian 7.8. Mereka pada mulanya berkata gempa itu dalam enam batu, tetapi kemudiannya diperbetulkan kepada 15 batu.

Indonesia , pernah terjejas teruk akibat Tsunami Lautan Hindi pada tahun 2004.0 comment... add one now