Zalora 5th Birthday 24 Mar 2017

Tanda Tanda Demam Denggi

Demam Denggi

Tanda-tanda Demam Denggi. Sekarang ni bermacam-macam penyakit kita boleh dapat, lebih-lebih lagi pada alam sekitar yang berada disekeliling kita. Bukan dari segi cuaca atau pun malapetaka, tapi dari segi serangan halus dari nyamuk sekecil kecil serangan yang datang membawa padah. 

Nyamuk juga adalah serangan kecil yang boleh menyebabkan seseorang itu dijangkiti virus Denggi atau dikenali sebagai Flavivirus. 

Nyamuk Aedes, pembawa Demam Denggi merupakan sejenis virus yang kita sedia tahu adalah penyakit virus Denggi dan ia juga adalah pembawa denggi yang disebarkan oleh nyamuk Aedes betina.

Dari segi punca kejadian penyakit virus Denggi ini terjadi adalah disebabkan cara penyembarannya melalui gigitan nyamuk aedes dari orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. 

Ada Dua Jenis Denggi Paling Kritikal
 • Demam Hemoragik Denggi (DHF)
 • Sindrom Kejutan Denggi (DSS)
Tanda Tanda Awal Virus Demam Denggi 

Untuk persiapan, bagaimana kita mahu tahu punca tanda awal demam denggi ini terjadi? Demam Denggi ini terjadi adalah dari bermulanya virus denggi yang akan terpendam di dalam badan kita mahupun pesakit selama 3 -14 hari sebelum menunjukkan tanda-tanda awal demam denggi.

Bagi tanda awal ini terjadi, pesakit mungkin mengalami demam mengejut diikuti dengan pelbagai tanda tanda serta gejala yang tidak khusus.

Punca Penyakit Demam Denggi

Punca Tanda Awal Simptom-simptom Demam Denggi Terjadi

Bagi sesiapa yang belum tahu bagaimana untuk mengenalpasti tanda awal gejala demam denggi adalah seperti berikut :
 • Demam Denggi bermula daripada demam mengejut
 • Terasa sakit kepala teruk
 • Demam ini boleh mencapai suhu 40 - 41 C
 • Sakit di belakang bebola mata
 • Sakit sendi dan otot
 • Sakit pinggang yang teruk juga digelar demam tulang pecah (break-bone-fever)
 • Gatal-gatal dan berbintik-bintik merah terang
 • Kulit tubuh kemerahan diselangi tompok-tompok
 • Terasa sakit perut, mual, muntah-muntah dan cirit birit

Tanda-Tanda Awal Demam Denggi


Demam Denggi Klasik
Bagi kes demam denggi jenis klasik juga berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan tanda demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). 

Secara fakta, bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Untuk kes DHF juga menunjukkan demam tinggi, fenomena pendarahan, trombositopenia (thrombocytopenia) dan haemoconcentration. Sebahagian kecil kes membawa kepada sindrom kejutan denggi (dengue shock syndrome) atau DDS yang mempunyai kadar kematian yang tinggi.

Tanda-Tanda Demam Denggi
Tanda-Tanda Demam Denggi

Apakah Langkah Terbaik Untuk Rawatan Demam Denggi?
Kalau rasa anak dan juga ahli keluarga kita mengalami tanda-tanda awal dan juga simptom-simptom denggi, harus lah bertindak dengan pantas untuk mendapatkan rawatan segera. Bagi ahli keluarga dan juga anak-anak yang mendapati terkena penyakit demam denggi, di nasihatkan supaya pesakit akan diberikan ubat demam dan berehat serta digalakkan minum air. Pesakit akan dimasukkan ke dalam wad sekiranya disyaki menghidap demam denggi berdarah.
0 comment... add one now